Tiden rullar på fort, om inte annat ännu snabbare, när vi lever i en pandemi. Det känns som det var januari igår och nu är vi redan i december och ett nytt år är på ingående. För mig har året inneburit en hel del distansarbete och mycket tid har spenderats i hem, skog och mark med mina lapphundar. Här ett axplock av vad vi hittat på under året.

I maj genomförde jag och SE VCH Magiica´s Ravna ett Natural Herding Aptitude Test, via SWCK och Svenska Kroppsvallarklubben. Testet består av en socialiseringsdel där man tittar på hundens uppförande vid att bli hanterad, att vara kring andra hundar och med förare. I del två tittar man på hundens intresse av får, utanför och i fålla. Ravna är därmed en utav ett fåtal finska lapphundar i Sverige som i nuläget har godkänt NHAT registrerat på SKK hunddata.

Magiica´s Ravna med fåren i fållan

I juni var det dags för mentalbeskrivning, BPH, med hundar från S- och T-kullen. Mentaltest är viktigt för oss uppfödare för att få en utvärdering av avelsarbetet och för hundägare för att lära sig mer om hundens mentala egenskaper.

Kenneln har fått en ny viltspårschampion, SE VCH Magiica´s Safir. Därtill har Magiica´s Lapinkoira Warga genomfört godkänt anlagsspår i viltspår samt 1:a i öppen klass. Warga och SE VCH Magiica´s Sardonyx ”Maja” har dessutom varit på exteriörbedömning med resultat där båda fick excellent med CK.

I oktober föddes vår sjunde valpkull efter SE VCH Magiica´s Turmalin och SE UCH RLD N Herding Instinct´s Onni-Poika. Ett trissgäng, hanar, som fått namnen Magiica´s Lapis Lazuli, Liddik och Lambro. Namnen har bäring på ädelstenar och mineraler. Lapis Lazuli gör dig medveten om den andliga världen på ett tryggt sätt. Skapar lugn och ro och är bra för ditt immunförsvar. Liddik (omskrivning av Liddicoatite), är en mycket sällsynt mineral inom Turmalinfamiljen (kullens mor heter ju Turmalin). Turmaliner är allmänt kända som kristaller för healing och beskyddande, omvandlar negativ energi till positiv – och finns i exempelvis IR-bastu. Lambro är medeltidens namn för bärnsten. Drar ut negativ energi och omvandlar denna till positiv på alla nivåer. Skapar beskydd och förstärker självsäkerhet och kreativitet.

I slutet av november höll vi en adventsträff för våra valpköpare. Vi hade en helt underbar helg. Start lördag med spårläggning i barmark och under dagen började det snöa intensivt med stora flingor. Både deltagare och hundar var överlyckliga. Under två dagar hann vi med att gå härliga promenader, gå viltspår, köra sökövningar och mingla ute med korvgrillning. Tack alla ni som kom!

Kennel Magiica´s önskar alla valpköpare och vänner en riktigt god jul och ett gott nytt år! På återseende 2022.