Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade i bloggen, jag håller just nu på med en del justeringar på hemsidan så innan allt är klart kommer det dröja lite. Tills dess får ni hålla er till att kika i vår blogg. Just nu har det hänt massor så detta inlägget blir långt.smiley

Föreläsning finsk lapphund

Den 21 februari deltog jag i en föreläsning om finsk lapphund nere i Gunnilse. Då pratade Saara Sampakoski, special domare och uppfödare sedan många år tillbaka, om lapphundens ursprung. Saara driver kennel Shacal i Finland. Hon pratade också mycket om hundarnas konstruktion och utseende. Vi tittade också på hur hundarna rörde sig i praktiken då några fick springa med sina hundar utomhus, sen resonerade vi i gruppen utifrån det vi såg. I avelstänket är huvuduttryck, rörelser och pälskvalitet A och O. Dagen efter föreläste Mats Lindberg från Husdjurshälsan om första hjälpen för hundar och det diskuterades mycket om röntgen. Tyvärr blev jag förhindrad att delta den dagen, utan var endast på plats och lyssnade på Saara.

Avelskonferens

Förra helgen, den 28 februari till 1 mars (lör-sönd) var det dags för nästa konferens. Då var jag iväg på Västra Kennelklubbens avels- och utbildningskonferens i Backamo tillsammans med många andra uppfödare av olika raser i regionen. Lördagen bjöd på föreläsning av Barbro Börjesson som är känd från TV, hon pratade om valpens utvecklingsperioder upp till vuxen hund. Det blev mycket prat om fostran och problemlösning och hur viktigt det är att man börjar tidigt att knyta an till sin hund. Barbro har 20-årig erfarenhet som schäferuppfödare.

Under eftermiddagen pratade Liz-Beth C Liljeqvist om oacceptabelt beteende och när det rapporteras i tävlingssammanhang. Det finns fyra graderingar av anmärkningar och det är domarens personliga bedömning som avgör, dessa fyra är:

KEP – kan ej prissättas. Detta är den mildaste graden och i dessa fall rör det sig ofta om en otränad hund som inte uppför sig eller en hund som kanske är halt och därför inte kan tävla vidare. Denna anmärkning klassar heller inte hundens kvalitet, utan gäller bara för dagen för en tillfällig förändring.

Mental nolla – ”Disqualified”, en hund som kanske uppför sig otrevligt men inte farligt. Kan vara ohanterlig vid bedömning, morra eller ex okynnesskällande. Det står i dagsläget ingen beskrivning om varför man fått detta när man tittar i ex SKK hundregister, bara att hunden fått denna bedömning.

Oönskat beteende: Handhavande fel, ex en hundägare som inte har koll på läget.

Oacceptabelt beteende: Våldsamt beteende rapporteras till SKK. En hund som kan bitas, flyga på en annan hund utan provokation. Gäller både inne på tävlingsbanan och utanför ”ringside” på tävlingsområdet. Ca 80 hundar om året rapporteras, inte alla går vidare. Ca en tredjedel av alla anmälningar slutar med en varning, avlivade hundar ovanligt.

Svenska kennelklubben kommer inom kort att utkomma med en informationsbroschyr om detta.

Nästa punkt på schemat var att lyssna på Per Jensen som talade om temat, hundar förstår mer än vi tror. Per är etolog och arbetar på Linköpings universitet. Rekommenderar er att läsa hans böcker; ”Hundens språk och tankar” eller ”Hunden som skäms – myt eller sanning.” Det är väldigt intressant att lyssna på Per, han kommer till Quality hotell i Vänersborg den 29 mars på föreläsning genom studiefrämjandet. Jag läser just nu en distanskurs genom Svenska kennelklubben om hundens beteende och kursen genomförs bland annat med hans bok som en del i studiematerialet.

Under söndagen pratade Sofia Östman från Primune AB om uppföljning för allergiforskning och hur man kan ge förebyggande vård. Många diskussioner kom upp om huruvida hundens allergier gick att jämföra med människans. Hygienhypotesen visar att försenad exponering av bakterier försämrar immunförsvarets utveckling. Vid hög exponering av bakterier tidigt i livet löper man mindre risk att utveckla immunologiska sjukdomar så som allergi. Tvärtom vid låg exponering är det högre risk att drabbas längre fram i livet. Givetvis finns andra faktorer som också påverkar, den genetiska dispositionen, tarmfloran och immunsystemen. Allergidiagnoser har ökat med 90% de senaste 7 åren på hund. Generellt har ca 10% av alla raser har eller lider av någon form av allergi. Man håller just nu på med en treårig studie på hundar tillsammans med utvalda uppfödare inom de raser som är högst representerade ur allergisynpunkt (se Agrias statistik).

Yohanna Eriksson, molekylärbiolog, pratade om färggenetik för pälsfärger. Pigmentet för pälsfärgerna bildas av en celltyp, melanocyter, som har sitt ursprung i ryggmärgen. Dessa utvecklas antingen sen som nervceller eller blir pigment i kroppen. Vi gick igenom de olika färgserierna som finns och hur hundarna har alleler från dessa. Ex Agotiserien som är den som ger hunden fawn (Aay), viltfärg (aw), tan (at) eller recessivt svart (a), den sistnämnda är vanligast bland vallhundsraserna och mest nedärvningsbart. Sen finns den bruna serien som ger hunden sin svarta (B) eller bruna färg/ leverfärg (b) på nosen. Därutöver finns ett antal serier till. Vi fick även träna på att skriva färgkoder för våra egna hundar. Vill ni läsa mer så googla på ”Dog coat colour genetics” skrivet av professor Sheila Schmutz.

Sist ut var Agrias representanter som pratade om olika försäkringar som finns för sk dolda fel.

Nytt jobb och viltspårsaktiviteter

Direkt på måndagen den 2 mars var det dags att köra igång på det nya jobbet. Jag stämde även av hur det hade gått för mina valpköpare som var iväg på teorikurs för en viltspårskurs som drog igång på lördagen när jag satt i ”skolbänken”. Allt hade bara gått bra. Veckan som passerat har gått med en rasande fart och jag har redan lärt mig en del om den nya organisation jag ska jobba inom.

När det nu återigen var dags för helg kom även jag iväg till viltspårskursen och fick träffa alla hundägare och hundar från Magiica´s. Ur r-kullen är Ravna (vår egen tik), Rubinii och Riekko ”Uffe” med och vi har även med Ådi som bor hos fodervärd. Vi hade en trevlig dag i blåsten och nybörjarna fick prova på spårstart och en enklare vinkel. Jag och Kaisa gick ett långt spår och hon gick klockrent hela vägen ända fram till klöven. Vi fikade i skogen och jag passade på att fota mina ”små” valpar.

A-kullen

Bildgalleriet för A-kullen är uppdaterad med fotografier på Magiica´s Argos ”Tyr”, hans ägare Sofi och Dick har mailat mig massor av fina bilder på killen, tack!